Bioshock är en av mina absoluta spelserier. Det finns en särskild stämning som få andra spel har satt mig i och jag skulle vilja finnas kvar i just den känslan för alltid. Staden Rapture är en förfallen, kapitalistisk utopi klädd i trasig Art Deco-skrud. Det är mörkt, vackert och stinker av korruption. Just the way I like it.

Jag har haft den här boken liggandes på mitt nattduksbord väldigt länge. Boken släpptes i juli 2011 och jag har längtat efter att sätta tänderna i den sedan dess men jag har inte varit i rätt sinnesstämning för att läsa ut den förrän lagom till jul. Jag längtar redan tillbaka till Rapture.

Boken med samma namn som staden är en prequel till spelen. Vi får följa hela förloppet från det att Rapture bara är en idé i Andrew Ryans hjärna till det inbördeskrig vi hamnar i när det första spelet tar vid.

Även om den kronologiskt utspelar sig innan Bioshock så rekommenderar jag inte att man läser boken först. Boken innehåller en hel del information som för spelupplevelsens skull bör vara hemlig, framförallt vad gäller det första av spelen.

Jag älskar som sagt var Bioshock-spelen och var alldeles lyrisk över att hålla den här boken i mina händer. Hade boken inte varit bra hade jag varit nöjd ändå eftersom jag skulle ha fått mer bakgundshistoria inom den spelvärld jag älskade och det var egentligen allt jag hade förväntat mig.

Tänk så glad jag då blev när jag upptäckte att boken var riktigt bra. Det är egentligen inte så konstigt. Prisbelönta John Shirley är ingen slumpmässigt utvald yrkesförfattare, vi talar om en av cyperpunkens grundare. Faktum är att när jag plockade upp boken på jobbet så strålade min chef (som är en mycket god Science Fiction-kännare) upp och försäkrade mig om att jag gjort ett ypperligt bra val av författare.

I både Bioshock och Bioshock 2 hittar man en mängd ljuddagböcker och andra små inblickar i historien bakom stadens öde och Shirley har gjort ett fantastiskt jobb med att väva ihop den informationen till en trovärdig och riktigt intressant berättelse. Det är ett ganska långt tidsspann som får plats mellan pärmarna och det kan ibland vara ganska stora hopp mellan kapitlen men det fungerar för mig.

Det enda negativa jag har att säga om boken är att somliga av karaktärerna känns en aning platta. Till exempel Tennenbaum som i spelen känns som en otroligt intressant person som måste ha gjort en otrolig svår moralisk resa kommer aldrig riktigt till liv i boken. Jag tror helt enkelt inte på karaktären Shirley försöker måla upp för mig.

Sen tycker jag nog också att Shirley valde den lätta vägen ut när det kommer till vetenskapen i den här science fiction-romanen. Jag förstår att det centrala här är att berätta Raptures historia, men jag hade gärna sett att man på något sätt försökte förklara till exempel varför man använder just flickor till att samla Adam än att bara säga “Nej det verkar bara av någon anledning funka bättre med flickor.” Hade det varit för mycket begärt att hitta på något trams om y-kromosomer? Eller varför inte bara säga att man använder små flickor för man tror att befolkningen i Rapture ska reagera bättre på flickor än pojkar? Det hade nog faktiskt varit bättre.

Min slutsats? Det här är en förbannat bra bok som ger mig mer Rapture. Boken finns att köpa på Science Fiction Bokhandeln och om du vill läsa ett utdrag ur den innan du köper den så kan man göra det här.

 

FacebookTumblrShare
Error: Kan inte skapa katalogen uploads. Har servern skrivrättigheter till moderkatalogen?
- Pysseltokig allroundnörd från landsbygden med smak för postapokalyps och steampunk. Har en tendens att leva i det förgångna när det kommer till spel och har till exempel spelat om Fallout 2 en gång per år sedan det släpptes, men emellanåt slinker det också in nyare spel genom intressefiltret. När hon inte petar på sin DS eller PC syns hon ofta framför en symaskin eller med en virknål i handen.

5 kommentarer till “Boktips – Bioshock: Rapture”

 1. Kul att du gillar den, har själv haft den liggande ett tag (precis som med samtliga Gears of War-böckerna) sedan att jag införskaffade den, men ser fram emot att läsa igenom den någongång när jag känner att jag har ro. Älskar verkligen Bioshock-spelen och deras värld så ser fram emot en finfin bok också.

     1 likes

  • Error: Kan inte skapa katalogen uploads. Har servern skrivrättigheter till moderkatalogen?

   Hojta gärna till när du läst den sen! Vore kul att höra vad du tyckte!

      0 likes

 2. Sweet, den där har jag faktiskt =) tack för boktipset, ska köpa den snarast!

  Och ja, jag är också ett stort fan utav Fallout 2 precis som Sanna är ^^ med moddar och den inofficiella expansionen så blir dessutom spelet ännu bättre!

     0 likes

  • Error: Kan inte skapa katalogen uploads. Har servern skrivrättigheter till moderkatalogen?

   Jag är något av en purist när det kommer till spel, spelar mer eller mindre aldrig med moddar! Har dock hört så mycket gott om de moddar som finns och detsamma om den där expansionen så jag borde ge det ett försök snart…

      0 likes

 3. jag hittade boken efter att jag spelat igenom båda spelen. Läste boken på bara några dagar. Så otroligt bra. Jag ryste varje gång det gjordes en nick mot big daddies. Och just mr bubbles had jag velat läsa mer om.

     0 likes

Lämna en kommentar